Böcker

”Hjärngrepp” var min debut som författare, och första upplagan kom ut 2016 – samma år som jag fyllde 70 år – på Ariton Förlag. Sedan övergick jag till att bli egenutgivare. Romanen bygger på egna erfarenheter, den är alltså autofiktiv. När mina döttrar – som är förlaga till Kristinas döttrar – läste ”Hjärngrepp” kom de med förslaget att ge sin version av hur livet såg ut under den period som ”Hjärngrepp” handlar om. Resultatet blev ”Och mamma bara tiger …”, som bygger dels på deras dagboksanteckningar, dels på samtal omkring hur livet var under den trettonårsperiod båda böckerna handlar om.

Hjärngrepp

"Jag älskar dig inte", sa han, "men kan tänka mig leva med dig." Varningsklockorna borde ha ringt, men hon kände bara tacksamhet. Vad kunde hon vänta sig. Frånskild småbarnsmamma med urusel självkänsla. Livet förändras sakta men säkert. Mannen som säger sig vara 'ägaren av sanningen' blir ledare i den minisekt familjen utvecklas till att bli. Familjens livsutrymme krymper mer och mer och till slut känner Kristina det som om hon håller på att kvävas. Är detta verkligen det liv hon vill leva? Att bli kär kan vara som en drog eller som att gå med i en sekt. Fysisk misshandel syns, psykisk misshandel syns inte men känns minst lika mycket. Hur känner man igen ett destruktivt förhållande - och hur tar man sig ur det?

ISBN 978-91-639-4901-2

2:a upplagan kom ut 2018 på eget förlag ”Karinja”

Och mamma bara tiger...

När man inte har något val, när någon bara kommer in i ens liv och börjar bestämma allt... Det var vad som hände Maria, Magdalena och Sara när deras mamma blev förälskad och släppte in en ny man i deras familj. Livet förändrades, nya regler gällde och i den isolerade bubbla som familjen levde i blev livet väldigt begränsat och kontrollerat - inget fysiskt våld, men ett psykiskt hjärngrepp som hårdnade alltmer, och mamma gör sitt val och låter det ske...

ISBN 978-91-639-9883-6

Utgiven 2018 på eget förlag ”Karinja”

”Jag – en amazon” skrev jag några år efter att jag opererats för bröstcancer. Anledningen var att efter diagnosen letade jag efter något att läsa om sjukdomen jag drabbats av. Allra helst ville jag läsa om någon som haft bröstcancer och överlevt, överlevt många år. Någon sådan bok hittade jag inte, så därför skrev jag en själv med förhoppning att kunna ge hopp till andra som drabbas.

Novellsamlingen är en sammanställning av noveller, berättelser och en och annan dikt som jag skrivit under många år. 

Jag - en amazon

Cancer, kräfta ... ord som för mig var liktydigt med död. Tills jag själv fick diagnosen bröstcancer. Först drogs marken undan under mina fötter. Detta händer inte mig! Men det gjorde det, och bit för bit tog jag mig igenom första chocken, insikten om att det faktiskt handlade om mig, operation, hormonbehandling, plastikkirurgi. På vägen mötte jag många andra som fått samma diagnos. Inte alla klarade sig lika bra som jag, men de allra flesta överlevde. Jag fick min diagnos för tjugosex år sedan. Livet har varit berg-och-dalbana och självklart önskar jag att jag aldrig fått cancer. Något kan jag ändå göra av vad som hände mig, jag kan framstå som ett gott exempel. Tjugosex år av liv som jag 1992 inte trodde jag skulle få uppleva. I går har redan varit, i morgon vet jag ingenting om, men i dag - i dag lever jag!

ISBN 978-91-75750-61-3

Utgiven 2018 på eget förlag ”Karinja”

Och lövet från den gamla eken svarade ...

Tankar, funderingar och episoder i form av noveller och berättelser. Sorg och glädje från Öxabäck via Mallorca och Stockholm till Österlen. När jag fick noveller publicerade i antologier insåg jag att många blev besvikna när det "bara var en novell" som jag skrivit själv - här kommer allt ur mitt eget huvud. Titelnovellen - liksom mycket av det övriga innehållet - har inspirerats av egna upplevelser och iakttagelser. Fantasi och verklighet i en salig blandning ...

ISBN 978-91-7785-501-9

Utgiven 2018 på eget förlag ”Karinja”

Fler böcker där jag deltagit:

Antologierna ”Utan lek inget liv” och ”Rätt till lek” var jag redaktör för under min tid som anställd på den statliga myndigheten Barnmiljörådet. Vid den tiden var jag också svensk representant i den internationella organisationen IPA Sweden (International Association for the Child’s Right to Play).

Ariton Förlag har gett ut ett antal böcker med rubrik ”Över en fika”. I tre av dem medverkade jag med noveller på tema: Livsförändring, Livets mening och Sådant som skrämmer oss.

I romanen ”Och aldrig mötas de två” har min avsikt varit att skriva om hur relationen mellan en mor och en dotter kan se ut. Det är inte alltid de möts, och där har jag spekulerat över om tiden de vuxit upp i kan bidra till svårigheten att förstå varandra.

Och aldrig mötas de två

Gång på gång händer det. En man visar intresse för henne - inte med löften om kärlek men ändå. Ett visst intresse räcker för att Eva ska bjuda in mannen i sitt liv. Vad mer kan hon begära, tänker hon. Övertygad om att hon är värdelös och inte kan kräva att bli älskad. Greta skakar på huvudet - hur kommer det sig att dottern alltid väljer fel män? Det faller henne aldrig in att hennes relation till dottern kan ha med saken att göra. Romanen handlar om relationen mellan mor och dotter, men den vill också förmedla en bild av hur livet kunde gestalta sig för en ung kvinna dels på 1940-talet, dels på 1960-talet. Kanske hänger skillnaden i samhällets värderingar ur olika synpunkter under skilda tidsperioder ihop med svårigheten för mor och dotter att nå varandra ...

ISBN 978-91-639-9885-0

Utgiven 2022 på eget förlag ”Karinja”

Ännu fler böcker där jag deltagit:

Föreningen Litteraturrundan har givit ut två – hittills, det kan bli fler! – antologier, ”Om rätten till min egen död” och ”Om rätten till orden”. Båda har gett upphov till intressanta diskussioner i många sammanhang, och jag har med bidrag i båda antologierna.

Nytt samarbete! Ny genre!

Hösten 2023 hände något nytt i min författarkarriär – jag blev tillfrågad om jag ville bli den ena av två författare i en deckarduo. Självklart svarade jag ja! Spännande arbete inleddes, och redan i december kunde vi presentera Blohm&Grönvalls deckardebut: ”Instängda”. Två deckare till med poliserna Skoglund och Mendez som huvudpersoner ligger klara och kommer att presenteras någon gång under våren 2024. 

Instängda

Vid renoveringen av en gammal villa i närheten av Bjärred, avslöjas en brutal hemlighet. Trådarna de oerfarna poliserna Mendez och Skoglund följer i undersökningsarbetet leder till en minst sagt oväntad upplösning av fallet. Handlingen speglar en polisorganisations oklara struktur under decentraliseringen på 1970-talet. Läsaren får också lära känna människorna bakom polisuniformerna liksom den tidsanda de arbetade i. Mendez och Skoglund är bara i början av sina karriärer, så fler komplicerade fall att lösa väntar bakom knuten, vilket innebär att "Instängda" är den första romanen i en serie, som kommer med fler delar redan nästa år. Titeln "Instängda" ställer läsaren inför frågeställningen vad ordet instängda kan betyda. Spännande upplägg med en obehaglig realistisk skildring av ett händelseförlopp och en oväntad upplösning i en Bjärreds nära miljö. Poliserna Skoglund och Mendez är färgstarka och annorlunda huvudpersoner. Deckarduon Blohm&Grönvall gör här sin debut med spänningsromanen "Instängda".

...del 2...

För den som är nyfiken på nästa bok kommer ett litet smakprov här:

”Arwid van den Berg är en man som härstammar från Hög, en liten by belägen på andra sidan Lödde å. Han är en allt-i-allo-man – snickare, fiskare, chaufför, charmör och allt annat som kan ge honom en god dagsinkomst. Mest är han ändå fiskare och sjöman.
Natten den 10 oktober 1943, samma dag som han fyller tjugotre år, styr han sin laxsnipa i den månskensljusa och sensommarkvalmiga natten in mot sandstranden i närheten av Tuborg. Detta är hans femte tur i det uppdrag kriget har gett honom. Sex män och två kvinnor, alla i fyrtioårsåldern, är de som denna gång äntrar hans båt. Arwid noterar att alla är vältränade och smärta. De skiljer sig därmed radikalt från de flyktingar han normalt transporterar. Inga frågor ställs och därmed ges inga svar.
För en gångs skull är strålkastarna från den tyska befästningen vid hamninloppet, som normalt lyser upp stranden, släckta. Kanske är de ur funktion. Än en gång lyckas laxsnipan utan några problem lämna stranden och ge sig av mot den svenska kusten, som ligger fyrtiofem minuter bort.
Arwid noterar återigen att nattens passagerare inte är några vanliga flyktingar. De är välklädda och deras enda bagage består av exklusiva läderportföljer, små ryggsäckar och handväskor. Ingen säger något under överfarten. Alla är knäpptysta tills en av kvinnorna börjar prata med honom. Nej, detta är definitivt inte några vanliga flyktingar.
Elsa – så presenterar hon sig – bär på ett litet vackert skrin. Det är förmodligen gjort av elfenben med inslag av silverplattor som bildar ett speciellt mönster. Arwid tolkar det som en stjärna med sju uddar och symbolen för en sjuarmad ljusstake, instansad på en separat platta av guld. I vilket fall tror han att plattorna är gjorda av silver och guld.
– Efter att vi lämnat båten ska du ta detta skrin med hem till dig. Inom kort kommer någon och hämtar det, säger kvinnan på knagglig danska med stark brytning på ett annat språk som han inte kan identifiera.
Elsa lämnar över skrinet till honom och fortsätter på sin svårbegripliga danska:
– Om du tror att du skulle kunna ha egen vinning av skrinet, räkna med att du har fel. Skulle du öppna det kommer du inte att förstå vad det handlar om. Innehållet har inget ekonomiskt värde för dig, och själva skrinets värde är nästan noll. Du skulle bara dra på dig en massa bekymmer om du öppnar locket, så lyd mitt råd – öppna inte skrinet! Är vi överens?”

...del 3...

...